Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

PLC - Pædagogisk læringscenter

Pædagogisk læringscenter

Forskere regner med, at over halvdelen af de unge mennesker, der går i skole i dag, kommer ud til et job, der ikke er skabt endnu. Et job med et indhold, der ikke er opfundet endnu.

Derfor er der brug for en anden tilgang til læring og til udvikling af nogle kompetencer, som kræver mere end blot at kunne reproducere eksisterende viden.

Det bedste bud på nyttige kompetencer i en sådan fremtid går under betegnelsen “Det 21. århundredes kompetencer” og dækker over kompetencer som kreativitet, kommunikation, innovation, kollaboration, problemløsning, videnskonstruktion osv.

Det stiller nye krav til skolerne at skulle medvirke til at udvikle disse kompetencer hos eleverne. Der skal lægges mere vægt på innovation og entreprenørskab. Der skal lægges mere vægt på projektbaseret læring, hvor elever selvstændigt og i grupper arbejder med projekter, hvorigennem de tilegner sig den viden, og de kompetencer de har brug for, for at kunne lykkedes med deres projekt. Det stiller store krav til skolerne, og de rammer som skolerne stiller til rådighed for eleverne.

Vi udvikler løbende vores pædagogiske læringscenter, så det understøtter denne projektorienterede læring og det 21. århundredes kompetencer.

Vi har derfor indrettet et STEAM-lab (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) på læringscentret, hvor vi har lasercutter, 3D-printer, Little Bits, pap, papir, genbrugsmaterialer mv., hvor elever kan udarbejde konkrete produkter og prototyper.

Læringscenteret tilbyder ligeledes mulighed for videoredigering, greenscreen-rum, stopmotion, Virtual Reality mv til at understøtte læring gennem leg og formidling.

Læringscentret indeholder også et velassorteret bibliotek. Her er en hyggekrog til læsning og nogle hyggelige arbejdspladser, hvor elever kan sidde og fordybe sig i bøger og deres projekter.

Der er også mulighed for at laminere og  tilskære produkter.

Læringscentret er bemandet med vejledere, som kan hjælpe elever med at finde bøger der passer til deres interesse og læseniveau samt støtte dem i deres projekter, eksamenstekster og opgaver.  

Kravene til pædagogiske læringscentre er beskrevet i “Bekendtgørelse om folkeskolens pædagogiske læringscentre”

 

IT- og læringsvejledere

På Pædagogisk Læringscenter er to medarbejdere beskæftiget med pædagogisk og teknisk IT-vejledning samt didaktisk vejledning af lærerne.

Christian Svenstrup – IT-vejleder og uddannet lærer siden 1996 med de naturvidenskabelige fag som kerneområde.

Eva Juhl Skov – Læringsvejleder med en PD i Medie- og kommunikation. Uddannet lærer siden 1992 med sprog og dansk som kerneområder.

Udover biblioteks-delen, som omfatter vedligeholdelse, administration af og indkøb til vores bogsamling, har vi en omfattende del, som handler om vedligeholdelse og teknisk support til de mange computere og touchskærme på skol

Vejledning af kollegaer

Vi kan “bookes” af lærerne og går gerne med i undervisningen. Enten som undervisere, hvor læreren er med på sidelinjen, og vi står for undervisningen, eller hvor vi fungerer som teknisk support til forløb, som læreren selv har planlagt. Derudover tilbyder vi også, at vi sammen med lærerne kan udvikle didaktikken i undervisningsforløb, bl.a. i forbindelse med inddragelse af leg, medier og digitale værktøjer.  

Det kan også være i form af et værksted i en projektuge, hvor eleverne kommer igennem  i løbet af en uge og bliver introduceret til videoredigering, virtual reality eller lign. På denne måde behøver alle lærere ikke være eksperter i alle nye digitale værktøjer, men kan stadig få værktøjerne sat i spil i deres undervisning.

Når vi på denne måde udvikler undervisning sammen med lærerne, giver det også mulighed for, at vi kan få ‘best practice’ i spil i andre sammenhænge på skolen og således facilitere videndeling mellem lærerne på tværs af fag og afdelinger.  

På læringscentret afholder vi også workshops for lærerne omkring digitale værktøjer eller nye læringsplatforme som f.eks. Google Apps for Education, Robotter, Programmering, Videoredigering, 3D-print, Skoletubes værktøjer o.lign.

 

Vejledning af elever og forældre

På PLC er vi klar til at hjælpe og vejlede elever med store og små problemer.

Elever kan få hjælp til at aflevere, finde, reservere og låne bøger, også uden for klassens alm. bibliotekstid. Det er altid muligt at låne en bog, da der er selvbetjeningsmaskiner.

Elever kan også få hjælp til det faglige i det daglige arbejde, og især omkring afgangsprøverne kan læringscentrets læringsvejleder være en god støtte, når der skal findes tekster til dansk-synopsen o.lign.

På læringscentret kan eleverne også få hjælp til at designe og printe modeller til f.eks. 3D-print, laserskæring, video- og lydredigering, Stop-Motion, Time-lapse-optagelser samt optagelser med greenscreen-effekter i forbindelse med projekter i undervisningen.

Det er også her elever kan henvende sig med en computer, som ikke virker optimalt, eller få hjælp til, hvad der rent teknisk kan lade sig gøre i en given situation samt hvilke programmer der kan bruges til opgaven.

Læringscentret står også til rådighed for forældre, der har spørgsmål eller ønsker hjælp til Aula, bibliotekssystemet, læringsplatforme eller som har spørgsmål til deres børns Chromebook.

 

Teknisk vejleding og support

På Nordagerskolen har vi mere end 35 Touchskærms-installationer. Der er store Touchskærme i alle klasser og faglokaler.

Der er 2 printere/kopimaskiner, som elever må benytte. Derudover er der en række printere/kopimaskiner, som kun personalet bruger.

Alle elever og lærere på Nordagerskolen fra 0.-9. klasse er udstyret med en Chromebook. 

På PLC er der mulighed for at få hjælp til tekniske udfordringer med en Touchskærm i en klasse, en printer/kopimaskine eller en Chromebook/pc. Det gør, at lærerne i højere grad kan fokusere på at lave god undervisning og i mindre grad på teknik, der driller.